De Goede week

De Goede Week, ook wel Stille week genoemd, is de week die voorafgaat aan Pasen, lopend van Palmzondag tot en met Stille Zaterdag. Deze week, die eindigt in de Paaswake, staat geheel in het teken van Christus’ lijden en sterven. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vasten of Veertigdagentijd. In deze dagen tot en met het Hoogfeest van Pasen worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Onze Heer Jezus Christus. Hieronder een overzicht van de vieringen.

Palmzondag, zondag 29 maart om 09.30 uur in de Mariakerk.

De laatste zondag in de Veertigdagentijd en de eerste dag van de Goede Week is Palmzondag, ook wel Passiezondag of Palmpasen genoemd. De Kerk viert dan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Op de drempel van het Paasfeest wordt herdacht dat Jezus, gezeten op een jonge ezel, zegevierend door een jubelende menigte werd onthaald. De mensen bedekten de weg voor hem onder meer met de takken van palmbomen.

Chrismamis, woensdag 1 april om 19.30 uur in de Kathedraal.

De Chrismamis betreft de jaarlijkse Eucharistieviering in de kathedraal op het adres Mathernesserlaan 307, Rotterdam. Steeds op woensdag voorafgaand aan Witte donderdag in de Goede Week, waarin de bisschop de oliën wijdt voor de zalving van geloofsleerlingen, dopelingen, vormelingen, wijdelingen en zieken. Bij deze viering zijn alle parochies/kerklocaties vertegenwoordigd. Na afloop van de viering nemen zij de door hen bestelde hoeveelheid flesjes H. Olie/Chrisma mee naar huis.

Witte Donderdag, donderdag 2 april om 18.30 uur in de Mariakerk.

Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Op deze dag vieren we de instelling van de Heilige Eucharistie, van het sacrament van het priesterschap en van het gebod van naastenliefde. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in.

Goede Vrijdag , vrijdag 3 april om 13.00u, 15.00u en 18.00u in de Mariakerk.

Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood heeft Jezus Christus ons van onze zonden verlost.

Om 13.00 uur is de Kruisweg voor kinderen. Om 15.00 uur is de Kruisweg. Om 18.00 uur is de Kruisverering.

Stille Zaterdag en Heilige Paasnacht, zaterdag 4 april om 20.30 uur in de Mariakerk.

Stille Zaterdag, ook wel Paaszaterdag, is de zaterdag die voorafgaat aan Pasen. De Kerk herdenkt Jezus’ verblijf in zijn graf. Het is een dag van stille bezinning die eindigt bij aanvang van de vreugdevolle Paaswake.

De Paaswake is het brandpunt van het Driedaagse Paasfeest, het zogenoemde Paastriduüm, dat begint met de avondmis van Witte Donderdag en wordt besloten met de Vespers van Paaszondag.

De Paaswake is één van de oudste onderdelen van de christelijke paasviering. Al in de vroege christelijke Kerk brachten gelovigen de paasnacht wakend door ter ere van de Heer. Met hun wake gaven zij, en geven christenen ook nu nog, gehoor aan een Bijbelse oproep. In het evangelie van Lucas spoort Jezus zijn volgelingen namelijk aan om, tijdens zijn afwezigheid, de lampen brandend te houden en te zijn als mensen die wachten op de terugkomst van hun Heer. Degenen die de Heer bij zijn komst wakend aan tafel vindt, zal hij aan zijn tafel uitnodigen. (Luc. 12, 35).

Hoogfeest van Pasen , zondag 5 april om 09.30 uur in de Mariakerk.

Het is Pasen! De belangrijkste feestdag voor Christenen. Pasen is het feest ter herdenking van Christus’ Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. Aan de dood en verrijzenis van Jezus Christus ontlenen alle sacramenten en alle overige vormen van lofprijzing en heiliging hun kracht. Het hele kerkelijk jaar kan gezien worden als ontplooiing van de verschillende aspecten van Pasen.

(Maandag tweede Paasdag is er geen viering in Hoogvliet, maar wel om 10.30 uur in Spijkenisse.)

Tip: Voor meer informatie over elke feestdag ga naar www.rkk.nl en zoek in de encyclopedie.